Friday, 25 March 2016

Another flat-topped roof installation in Tel Aviv

This is another useful case study showing how to add a large number of nestboxes to a protected building, without compromising its appearance. It is the same concept as this project. There must be many flat-topped buildings where this idea could be implemented. It is unobtrusive and access is straight forward should any maintenance be needed. Swifts can be slow to occupy the middle boxes in a row of regularly space boxes, but in this case, the aesthetics required a symmetric arrangement. The Swifts will figure it out eventually.

Amnonn Hahn writes:

The project objective was to build a large Swift Colony. At 15 meters long, it contains 36 nesting chambers. It was installed on the first building in the area long before the City of Tel Aviv was founded. It was built in 1856 by UK Jews who bought an area of 20 acres to serve as the 1st Agricultural Study Centre. It was called "The Farm House".

The Ottoman Empire used it as a "Watch Station" to control the passage between the port of Jaffa and Nablus. The British Army had stationed one of its units there after WW1. The area was sold to the founder of the Israeli Electrical Company (IEC) Mr. David Rothenberg who built the 1st Electrical Power Station in that era. IEC became one of Israel’s largest & strongest companies. In 1968 IEC decided to move the centre of its Board of Directors into this building and it became the first conserved building of Tel Aviv.

The area is right in the centre of Tel Aviv with houses over 100 years old being conserved under the supervision of the City Conservation Dept.

The project was implemented in cooperation with the City Conservation Dept who supported the idea of installing the "Swift Colony" on this "Farm House". They officially approved the Swift Colony design.

The project was also achieved in cooperation with IEC, The Society for Protection of Nature in Israel and The Hoopoe Foundation.

"And the rest is history".

36 boxes neatly installed

36 boxes ready for installation










Before installing the 'sunroof'
Detail of the 'sunroof'



















































































A tweeter built in to one of the nest boxes.










The detail, left, is a 'starling baffle', designed to deter the invasive Vinous-breasted Starling











Everything is ready for the opening ceremony.
























#temperature

No comments:

Post a Comment